BLOG

NEBEZPEČÍ RAFINOVANÉHO CUKRU

NEBEZPEČÍ RAFINOVANÉHO CUKRU
Nebezpečí rafinovaného cukru Zákon přírody žádá, aby potrava zůstala ve své přirozené podobě neloupaná, nerafinovaná, nekonzervovaná, ušetřená vysokých teplot. Tento zákon je vytrvale porušován při průmyslové výrobě potravin. V cukrovarech, při výrobě řepného bílého cukru v něm zůstávají už jen...

KVASNICOVÝ VS. KVÁSKOVÝ CHLÉB

KVASNICOVÝ VS. KVÁSKOVÝ CHLÉB
Kvásek vs. kvasnice, kváskový chléb V přírodním kvásku je obsaženo několik desítek mikroorganismů (kvasinek a bakterií). Kvasinky zajišťují dostatek kysličníku uhličitého pro chlebové póry, bakterie mléčného kvašení zase vytváří jemnou kyselou chuť a starají se o pevnost nakynutého těsta a také...

LEPEK A SOUČASNOST

LEPEK A SOUČASNOST
Lepek a současnost Lepek – gluten je obilná bílkovina obsažená  v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Jsou to obiloviny, které naši předkové hojně používali jak pro přímou lidskou výživu, tak pro výkrm hospodářských zvířat. Nabízí se otázka, proč nám nyní lepek tolik vadí. Abychom si mohli...

VÝŽIVA PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ

VÝŽIVA PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ
 Výživa podle ročních období Každé roční období nám přináší něco jiného. To co zrovna venku roste, je to co naše tělo potřebuje. Například v létě naše tělo potřebuje schladit a právě k tomu se mu nabízí čerstvé ovoce a zelenina se svým chladivým a neutrálním charakterem, které v tomto období...

Výživa z pohledu východu

Výživa z pohledu východu
Výživa z pohledu východních medicín     Jednou z cest jak se zbavit nadbytečných kil, je úprava stravy a životního stylu podle fylosofie tradičních východních nauk, se kterými již delší dobu pracuji a jejichž termíny používám (např. Tradiční čínská medicína, Tradiční tibetská medicína či...

PROČ POUŽÍVAT MOŘSKÉ ŘASY

PROČ POUŽÍVAT MOŘSKÉ ŘASY
Proč používat mořské řasy Dnešní doba zastává velice nelogické postupy. Potravinářský průmysl upravuje potraviny (bílá mouka, bílý cukr, sůl, polotovary, uzeniny), aby byli trvanlivější, chutnější a aby se s nimi lépe pracovalo, ale už nehledí na to, že pro naše zdraví jsou tyto potraviny velmi...

ZÁZRAK JMÉNEM KVAŠENÁ ZELENINA

ZÁZRAK JMÉNEM KVAŠENÁ ZELENINA
Kvašená zelenina Nakládání a přírodní kvašení zeleniny je starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé a přirozené výživy, hlavně pro svůj nezastupitelný obsah probiotických bakterií.  Pickles (tak se nakládaná zelenina také nazývá) dávají jídlu lehkou, osvěžující...