Má cesta, certifikáty, osvědčení a jiné "důležité papíry"

Zdravé výživě a účinky stravy na tělo a ducha se zabývám od momentu, kdy jsem poprvé přestala jíst maso, což je již více než 14 let. Tenkrát to bylo čistě z etických důvodů, kdy jsem na stáži ve Španělsku byla svědkem denodenního plýtvání a vyhazování masa ze supermarketových řetězců do odpadních kontejnerů. Nechtěla jsem více podporovat masný průmysl a přestat jíst maso bylo jednou z možností, jaký postoj k tomu zaujmout. Až po čase jsem zjistila, že se bez masa cítím mnohem lépe, jak po fyzické, tak psychické stránce. Zbavila jsem se řady malých zdravotních problémů, přestaly mě bolet zuby a klouby, cítila jsem se lehčí a pružnější. Tento moment byl tedy rozhodující pro mou další cestu a studium (viz níže), ve které se prolíná v širších souvislostech dobré jídlo se zdravým a uvědomělým přístupem k životu, ochranou životního prostředí, udržitelností a osvětou.

Zajímá mne výživa z pohledu východních medicín – hledám styčné body v ayurvédě, tradiční čínské a tibetské medicíně a makrobiotice. Díky bohatým zkušenostem ze života v zahraničí využívám svých poznatků z nejrůznějších koutů světa, kde jsem nechala inspirovat místními původními stravovacími zvyklostmi a používáním bylin, koření a tradičních produktů, čehož nyní využívám jak při přípravě produktů, tak ve svém pohledu na výživu. Po vystudování kurzu Poradce pro výživu jsem si uvědomila, že lidská výživa zdaleka není jen o počítání kalorií a příjmu cukrů, tuků a bílkovin, jak ji aplikuje moderní medicína. Proto jsem se začala zajímat o výživu pohledem východních nauk, což mne přivedlo k hlubšímu vnímání širších souvislostí mezi tím, co konzumujeme, jak se cítíme a jak naše tělo prosperuje. 

Realizovala jsem projekt ESF "Zdravá výživa a škola“, který se zabývá vzděláváním kuchařů a pedagogů mateřských a základních škol v Libereckém kraji o zdravé výživě, lektoruji kurzy zdravé výživy a zejména kurzy vaření, kde se teorie propojuje s praxí a tím, že jídlo na kurzu můžete ochutnat a vidíte jak a z čeho ho připravuji, vše je mnohem jednodušší. Přijdete domů a víte, co si uvařit ke snídaní, obědu, svačině či večeři. Víte, že je to chutné a zároveň velmi jednoduché. Víte, co si nakoupit za suroviny v obchodech se zdravou výživou a na co se zaměřit v běžných supermarketech.
 

Zdravý a udržitelný jídelníček má být podle mého názoru a osobní zkušenosti postaven na rostlinné stravě (obiloviny, luštěniny, čerstvá zelenina) s omezeným množstvím živočišných bílkovin. Doporučuji z jídelníčku vyřadit rafinované a zejména vysoce průmyslově upravené potraviny. Tak se lze vyhnout řadě chorob a zdravotních komplikací a udržet si silný imunitní systém a pevné zdraví do vysokého věku. Přebíráme  tím zodpovědnost nejenom za své zdraví, ale i za prostředí ve kterém žijeme. 

Jde o to přenastavit své dosavadní společností a trhem nevhodně nastavené stravovací návyky a postoje. Není to tak těžké začít jíst jinak, to co je na tom těžké je vymyzat staré vzorce a návyky a začít věci dělat jinak. V tom jak začít vařit jinak a jak se stravovat vám mohu být nápomocná právě na kurzech vaření, kde se věnuji principům zdravého stravování a přípravě jídel, které na nás příznivě působí a jsou vhodné pro různá období roku a celkovou harmonizaci organismu. Seznámíte se tak s novými surovinami z obchodů zdravé výživy, které zpestřují vegetariánskou a veganskou kuchyni a naučíte se, jak je v kuchyni používat. 

Má profestní cesta a odborné vzdělání, aneb to co se dá napsat na papír a doložit razítkem z pasu či indexu :)

  • III. – XI. 2010   Buryat State Agricultural Academy, Buryatia (Rusko),výzkumný projekt zabývající se metodami Tradiční ruské a tibetské medicíny
  • IX. – XI. 2010   Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Institut celoživotního vzdělávání, kurz Poradce pro výživu
  •  I. – VII. 2008   University of Gent, Belgie, výzkumná práce na evropsko-africkém projektu Dadobat pod vedením Prof. Dr. ir. Patricka Van Damma                         (specializace rostlinné zdroje v lidské výživě a přírodním léčitelství)
  • 2006 – 2010    Česká zemědělská univerzita v Praze, Institut tropů a subtropů, obor Tropické a subtropické zemědělství, specializace Etnobotanika, rostlinná                         výroba; doktorské studium
  • I. – VII. 2004   Universitat Politécnica de Valencia, Escola Técnica Superior d'Enginyers Agronoms (Španělsko) v rámci studijního programu Socrates –                         Erasmus
  • 1999 – 2006    Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta lesnická a enviromentální, obor Krajinné inženýrství a aplikovaná ekologie; magisterské studium

Odborná praxe:

  • 2016 – zakladatelka projektu Happy Food - praktické vzdělávání ve vývařovnách, restauracích, jídelnách a menzách s Janem Tomečkem
  • 2016 – lektorka kurzů vaření pro Skutečně zdravou školu
  • 2014 –     Lektorka kurzů vaření na Akademii léčivé výživy www.akademielecivevyzivy.cz
  • 2014 –    Instruktorka masáží kojenců IAIM (Mezinárodní asociace masáží kojenců) 
  • 2013 –    Prezidentka asociace Masáže ve školách ČR, mezinárodní trenérka MIPS (Massage in Schools Programme)
  • I. 2013 − Hlavní metodik projektu Zdravá výživa a škola (CZ.1.07/1.3.52/02.0026), Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, Liberec
  • 2011 –    Lektorka akreditovaných kurzů MŠMT v Centru vzdělanosti Libereckého kraje (kurzy Zdravé výživy, Přírodní látky okolo nás, Voda v mnoha pohledech)
  • II. 2011 – VI. 2012    Lektorka EVVO v rámci projektu „Podpora systému a rozmanitých forem dalšího vzdělávání vedoucích a pedagogických pracovníků škol a školských zařízení“, firma ATTEST, s.r.o., Praha
  • 2007 – 2009    Laboratorní praxe a spoluúčast na projektech: Využití synbiotik a rostlinných extraktů v lidské a živočišné výživě (GA ČR 525/08/H060), Antioxidativní a antimikrobiální aktivita vybraných peruánských léčivek (CIGA n. 20085001), Antioxivní aktivity vybraných druhů Ranunculaceae (Grant IG 8/2007,2008), Determinace biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů z čeledi Ranunculaceae (GA ČR525/08/1179)
  • IV. – V. 2007   Konzultant přes agrolesnictví a udržitelné zemědělství v rámci projektu  nezávislé organizace Charita ČR v provincii Aceh Jaya v Indonésii 
  • XI. 2008 – XII. 2010   Specialista přes udržitelné zemědělství v rámci projektu firmy Mott MacDonald Obnova území jezera Tondano, Minahasa Regeancy, Severní Sulawesi, Indonésie.
  • IX.2005 – II.2006   Spolupracovník v organizaci Asociación Agrokulturas (Ekvádor) při obnově původních lesních ekosystémů v ekvádorských Andách