Semináře pro kuchaře a kuchařky MŠ a ZŠ

Seminářů z projektu Zdravá výživa a škola určených pro kuchaře a kuchařky mateřských a základních škol se zúčastnilo celkem 55 osob. Kurz probíhal v 6 na sebe navazujících seminářích, 3 teoretických a 3 praktických, které probíhaly ve školní jídelně MŠ Hvězdička. Kurz je určený všem nepedagogickým pracovníkům, kdo mají zájem o "zdravé" změny ve stravování a o zdravou výživu obecně.

Kurzy proběhly v období květen – listopad 2013 ke spokojenosti všech zúčastněných. Jejich zpětná vazba a názor na absolvovaný sled seminářů je k přečtění níže či v tomto odkaze Reference účastníků seminářů

Všechny fotografie z kurzů jsou ke shlídnutí na rajčatových stránkách "živosti": zivost.rajce.idnes.cz

Přečtěte si zpětnou vazbu, názory a  postřehy našich účastníků:

Ptali jsme se: 

  1. Co vám kurz přinesl?
  2. Splnil vaše očekávání?
  3. Doporučili byste tento kurz ostatním, případně i pedagogickým pracovníkům? 4. Jaké téma bylo pro vás nejvíce přínosné?
  4. O jaká témata byste kurz případně rozšířili?

___________________________________________________________________________________

- Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí. Neuměla jsem si na začátku představit, o čem konkrétně kurz bude, takže jsem nic neočekávala. Byla jsem příjemně překvapena a jsem ráda, že jsem se kurzu zúčastnila. Kurz bych doporučila dalším kolegům, dozvědí se spoustu užitečných věcí co se týče zdraví. Všechna témata byla naučná a něčím přínosná. Nemůžu říct, které víc nebo míň. Myslím si, že kurz pro laika byl dostačující.

- Kurz mi přinesl nové zajímavé, někdy i překvapivé poznatky. Kurzy byly velice zajímavé, rozdělené do teoretických i praktických částí. Kurz nadmíru splnil očekávání. Velice přínosné byly i praktické části kurzu.

Kurz bych samozřejmě doporučila. Nejen pedagogům, ale i dalším nepedagogům, ale i třeba přednášku třeba na dvd, kterou bychom mohli pustit i rodičům dětí na třídních schůzkách (např.). Nejpřínosnější téma nedovedu vybrat, všechna témata byla velmi zajímavá a velice hezky podána. Nenapadá mne o co kurz rozšířit, spíše si myslím, že by bylo dobré alespoň s výtahem tohoto kurzu seznámit co nejvíce lidí, ve stylu jako dříve byla na ČT pořad Pod pokličkou.

 

- Chtěla bych říct, že jsem moc ráda, že tento projekt vznikl. Od té doby jsme hodně změnili jídelníček ve školní jídelně. Nad každým jídlem přemýšlíme, jak ho vylepšit. Aby bylo zdravější, pestřejší. A také se nám dostává pochval. Dáváme hodně zeleniny, ovoce, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku, každý týden jak v polévkách, tak jako hlavní jídlo. 
A Vaše přednášky jsou zajímavé, jen škoda, že takové projekty nejsou častěji, pravidelně. Určitě by byly přínosnější, než nějaké krajské konference. Tak ještě jednou moc děkuji a přeji krásný zbytek dne a budu se těšit na další setkání s Vámi. (Pavlína Jandová, školní jídelna Raspenava)

- Kurz mi přinesl nové poznatky o novém stylu vaření. Splnil má očekávání a doporučila bych ho pedagogickým pracovníkům. Nejpřínosnější pro mne bylo sobotní vaření s paní Fialovou.

 

- Kurz mi přinesl zajímavé nápady na zdravou výživu, nové recepty a motivaci. Splnil má očekávání a určitě ho doporučuji všem - hlavně pedagogickým pracovníkům. Nejpřínosnější téma bylo zdravé pokrmy bez masa a jak nahradit nezdravé potraviny.

- Kurz mi přinesl nové recepty a rozšířené obzory v oblasti zdravého stravování. Doporučila bych ho hlavně rodičům dětí v MŠ. Nejpřínosnější pro mne byla teorie a její názorné převedení do praxe.

- Kurz mi přinesl úplně nový náhled na možnost vaření ve školce, nové možnosti, kreativitu, plnění koše v luštěninách. Kurz částečně splnil mé očekávání a doporučila bych ho v první řadě ředitelům škol, protože hlavně od nich přichází nedůvěra do nových věcí. Nejpřínosnější pro mne byly obědy s p. Fialovou, zaujal mne její přístup.

- Kurz mi přinesl pohled na možnosti stravování a zpestření jídelníčku o nové potraviny. Byl zajímavý a obsáhlý, možná málo zaměřen přímo na školní vaření. Určitě kurz doporučuji ostatním, rozšíří pohled na způsoby a možnosti stravování i v osobním životě. Velmi přínosné pro mne byly konkrétní recepty.

 

- Kurz mi přinesl nové poznatky a nové suroviny, spoustu věcí jsme v naší kuchyni zavedli a uvařili. Očekávání jednoznačně splnil a určitě ho doporučuji, zvláště pedagogům. Mnohdy je pro ně zdravé stravování nepodstatné a nedostatečně motivují žáky k tomu, aby alespoň ochutnali. Nejpřínosnějším tématem byl obsah aditiv, éček, škodlivin a potravinách.

- Kurz mi přinesl mnoho informací o zdravé výživě a skutečnost, kolik potravin v obchodech škodí našemu organismu, poučení, jak by jsme se měli stravovat. Splnil má očekávání a doporučila bych ho rodičům obézních dětí, aby neubližovali sobě a jim. pak se mohou vyvarovat zdravotním potížím (cukrovka, obezita, problémy se srdcem a pohybem).

Nejvíce přínosné bylo vyváženost stravy (jak by to mělo být). Myslím si, že kurz byl velmi bohatý a naučný.

 

- Kurz mi přinesl nové vědomosti a poznatky (na potraviny, stravování) a podnět k zamyšlení o tom, co jíme. Určitě byl pro mne přínosný a doporučuji ho všem. Nej témata: "E" v potravinách, tuky, způsoby vaření, nové potraviny, nové recepty, druhy obilovin.

- Kurz mi přinesl nové poznatky a použití surovin. Splnil má očekávání a doporučuji ho hlavně pedagogům. Ti mají nejvíce průpovídek k jídlu. Přínosné bylo všeobecně vše - od každého něco.

 

- Kurz mi otevřel oči, o tom co jíme a čím krmíme naše děti. Ale i zjištění, že stravovat se úplně zdravě nelze. Kurz bych doporučila pro jeho zajímavost všem a kolegyním pro jejich zdravotní potíže. Přínosné téma pro mě bylo rozdělení "éček" a test na tuky.

- Kurz mi přinesl velkou spoustu úplně nových informací. Doporučuji ho hlavně pedagogům, aby i oni motivovali děti ke zdravému jídlu.

Nej téma: mořské řasy

 

- Kurz mi přinesl zpestření jídelníčku ve škole i doma, lepší orientaci v obchodech se zdravou výživou. Splnil má očekávání nad očekávání. Příjemný přednášející personál. Určitě kurz doporučuji, a to všem, aby se lépe orientovali ve zdravé výživě.

Nejpřínosnější témata byla 1. kurz, luštěniny, konzervování ovoce a zeleniny.

Kurz bych rozšířila o pečivo na trhu a biopotraviny.

- Kurz mi přinesl zpestření jídelníčku a rozšíření znalostí ve stravování. Nejpřínosnějším tématem byly výživové směry.

 

- Kurz mi rozšířil sortiment pro vaření. Ukázal mi nové možnosti zpracování potravin. Hlavně praktická část splnila má očekávání. Určitě ho doporučuji, učitelé mají zájem - ptají se na recepty.

Přínosná byla všechna témata, hlavně je skvěl, že je vše ukázáno prakticky.

- Kurz mi přinesl změnu jídelníčku, větší rozhled na potraviny, více zkušeností. Splnil očekávání a určitě ho doporučuji, hlavně pedagogům pro lepší spolupráci.

 

- Kurz mi přinesl spoustu nových poznatků o zdravé výživě, očekávání překonal nad očekávání a doporučuji ho všem, protože byl velmi inspirativní.

Všechna témata byla zajímavá, každé téma přineslo nové poznatky.

- Kurz mi přinesl zajímavé poznatky o zdravé výživě. Spoustu surovin, co ani neznáme a jak je používat. Doporučila bych ho i pedagogickým pracovníkům - z důvodu podpory a spolupráce, zkoušení nových věcí.

Všechny témata byla zajímavá, každé nám něco dalo. Něco jsem i vyzkoušela, mělo to i úspěch.

 

- Kurz mi přinesl novější a myslím, lepší pohled na stravování a výživu, spoustu dobrých rad, nápadů, informací. Doporučuji ho i pedagogům, hlavně těm, kteří v jídelně odrazují děti "No čočka, hm, to se jim nedivím, já to taky nejím". A rodičům, kteří místo svačiny dětem dají sušenku, aby zjistili, co do dětí cpou.

Nejpřínosnější téma: Obiloviny - dnes pomíjivé a zanedbávané, podceňované. Díky kurzu jsem si uvědomila, jak důležitá součást stravy obiloviny jsou.

- Kurz mi přinesl jiný pohled na stravu. Očekávání splnil, hlavně vaření s Fialkou. Doporučila bych ho všem, aby se o tom začalo mluvit víc, hlavně v rodinách, kde jsou děti. Pak by určitě nebyl takový problém k luštěninám ve školní jídelně.

Ze všech témat se našlo něco velmi zajímavého.

 

- Kurz mi přinesl nové poznatky, nové chutě, dobrou náladu. Doporučuji ho všem, kteří mají zájem změnit a zlepšit své stravování a lépe zdravě žít. Přínosné téma pro mne byla oblast ve stravování ve světě neznámé nám a barviva a éčka v potravinách.

- Kurz mi přinesl poznatek jiných potravin, jejich zpracování, zajímavou teorii o potravinách. Doporučuji ho pedagogům. Luštěniny a tak zvaná zdravá jídla totiž nemají v oblibě.

Nej téma: chemie v jídle

 

- Kurz mi přinesl nový pohled na stravování. Doporučuji ho učitelkám, aby pochopily nutnost pestrosti jídelního lístku a různé změny. Vše bylo zajímavé. Rozšířila bych kurz o pečení cukroví :), jinak byl podle mne kurz kompletní.

- Kurz mi přinesl spoustu zajímavostí. Splnil má očekávání a doporučuji ho kolegům. Všechno bylo přínosné.

 

Historie:

Ke stažení: termíny kurzů pro nepedagogy Leták ZvŠ - kurzy pro nepedagogy_pdf.pdf (284572)