Kurzy Zdravé výživy pro pedagogy

V rámci projektu nabízíme ZDARMA účast na akreditovaném teoretickém kurzu, který pedagogům MŠ a ZŠ poskytne ucelené informace o výživě dětí, principech zdravého stravování, orientaci v nabídce zdravých potravin a praktické využití těchto znalostí nejenom ve výuce děti, ale také v kuchyni při sestavování nutričně vyvážených jídel. 

Kurz se skládá ze 3 na sebe navazujících teoretických seminářů. Jeden teoretický seminář obsahuje 6 hodin výuky.

Jsme schopní připravit kurz na míru vašim požadavkům, zajet do místa vaší školy, semináře můžeme v rámci možností sloučit a přizpůsobit je vašim časovým možnostem

Nabízíme proškolení v termínech: 

  • do konce školního roku 2013/14,
  • v přípravném týdnu (konec srpna 2014) 
  • či zkraje školního roku 2014/15.

Dle dosavadních referencí v rámci projektu již proškolených kuchařek, kuchařů a pedagogů byl kurz pro všechny velmi přínosný a doporučují ho všem ostatním, jelikož se dozvěděli nové a srozumitelně podané informace o výživě a stravování. Náplň kurzů vychází ze širokého spektra zdrojů, výživových směrů a různých pohledů východní medicíny. Stavím na své 10leté praxi, pozorování a vlastních zkušenostech. „Neučím žádná dogmata ani neomýlám "výživový mainstreem", ale rozšiřuji obzory a nabízím alternativy“.

Zde je podrobný přehled témat výuky jednotlivých seminářů:

1. Úvod do problematiky zdravé výživy, zdravotní problémy a omezení, specifika stravy dětského věku, preventivní výživa. Metabolismus a trávení, imunitní systém. Vyhláška č. 107/2005 o školním stravování. Aktivizující metody ve výuce dětí. (6 hodin)
- vstup do problematiky tématu zdravá výživa
- rozdílné pohledy moderní a tradiční medicíny na výživu
- zdravotní problémy a omezení u dětí a žáků
- specifika stravy dětského věku, preventivní výživa dětí a žáků ve školním věku
- vyvážený talíř, specifika jednotlivých jídel dne, výživa dle ročních období
- metabolismus a fyziologie trávicí soustavy, imunitní systém člověka
- legislativa ČR, vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování
- problematika plnění výživových norem pro školní stravování
- aktivizující metody ve výuce dětí


2. Energetické složky potravy (sacharidy, tuky, bílkoviny), základní složky jídelníčku, etický pohled na původ potravin. (6 hodin)
- sacharidy jako nezastupitelná složka výživy člověka
- významné sacharidové plodiny a potraviny
- trávení a metabolismus cukrů, glykemický index, vláknina, lepek
- problematika jednoduchých cukrů ve výživě dětí
- živočišné a rostlinné tuky – význam, zdroje, nenasycené mastné kyseliny, cholesterol
- hodnocení, kvalita a trvanlivost tuků (olejů)
- bílkoviny ve výživě člověka, rozdělení a zdroje bílkovin
- esenciální a neesenciální aminokyseliny a jejich význam ve výživě člověka
- etický pohled na původ potravin
- simulační hry na téma uvědomělý spotřebitel


3. Ovoce a zelenina ve výživě dětí, chemie v jídle, vitaminy, minerály, doplňky stravy, koření, cukr, sůl a polotovary v dětské výživě. Výživové směry, racionální výživa. (6 hodin)
- ovoce a zelenina, druhy zeleniny (divoká, pěstovaná, mořská) a jejich vhodné úpravy a konzumace
- problematika „éček“ v potravinách – rozdělení aditiv, moderní výzkum v oblasti konzervace potravin, označování potravin
- role minerálů, fytolátek a vitaminů ve výživě člověka
- koření a dochucovadla, cukry, umělá sladidla a sůl v dětském racionu
- problematika polotovarů a instantních potravin v jídelníčku dětí a žáků
- zdravotní rizika dopadu průmyslově vyráběných potravin
- výživové směry, principy racionální výživy
- výukové hry na téma chemie v jídle

 

 

Předem děkujeme za přízeň a těšíme se na Vás!

Monika Obajdinová a Kateřina Halamová
Centrum vzdělanosti Libereckého kraje,

příspěvková organizace
Masarykova 542/18, 460 01 Liberec

 

Přihlašujte se telefonicky na č. 602 202 131 či emailem na monika.obajdinova@cvlk.cz

Přihláška je zde ke stažení. Přihlášky prosím posílejte emailem na monika.obajdinova@cvlk.cz