VAŘENÍ PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ

Od jara 2017 opět otevírám cyklus kurzů vaření dle pěti elementů (neboli podle 5 ročních období) – vypsané termíny najdete zde.

Věděli jste, že v Číně rozlišují 5 ročních dob (jaro, léto, babí léto, podzim a zimu) a v Japonsku dokonce 42 ? A ke každému období mají typický určitý pokrm. Když se zamyslím nad 42 obdobími v naší zemi v souvislosti s vaření, hned mám jasno. Vždyt když si vezmeme např. jaro, tak jaro je zcela jiné v začátcích, když teprve taje sníh a vylézají první sněženky, když rozkvétá třešen, když je louka plná pampelišek .... a to samé v létě, začíná to lesními jahůdkami, pak borůvky, maliny, ostružiny .... a každý ten týden či kratší období je něčím typické a vyjímečné. Takže bychom mohli Japoncům s počtem ročních dob klidně konkurovat.

Nicméně, asi Vás bude jednodušší pozvat na 5 dílný cyklus kurzů, než na 42 dílný :)))

Tento cyklus je pětidílný, inspirovaný znalostmi východní medicíny, které jsou aplikované do českého klimatu. Obsahem bude praktické vaření s  vhodnými recepty na každé období roku, představení jednotlivých orgánu v lidském těle a jejích vzájemná propojenost s ročním cyklem a možnosti jejich očisty a  uvedení do rovnováhy pomocí stravy. Vše postavené na tvorbě každodenního jídelníčku (snídaně, oběd, svačiny, večeře) a jeho individuálnímu sestavení a pochopení základních principů zdravého stravování.

Jaké získáte tímto 5 dílným seminářem výhody:

  • 5 setkání v roce (jaro, léto, pozdní léto, podzim, zima)
  • seznámení s 5 elementy, výživovou teorií a praxí tradiční čínské medicíny a ájurvédy
  • teorie spojená s praxí (vaření, recepty, improvizace, nákup a skladování surovin)        
  • uzavřená skupina účastníků è společná a postupná práce, prostor pro individuální dotazyhlubší uchopení změny, společné prožívání změny
  • nižší cena než za jednotlivé kurzy vaření a možnost jít víc do hloubky

Co se na semináři naučíte:

  • Naučíte se připravovat zdravá a chutná jídla v souladu s ročním obdobím
  • Pochopíte fungování lidského tělo z pohledu čínské medicíny a ájurvédy.
  • Seznámíte se s řadou surovin, potravin, superpotravin, bylin, zkrátka produktů zdravé výživy.
  • Naučíte se orientovat v  obchodech se zdravou výživou a dodavateli zdravých produktů.
  • Získáte nákupní seznam “nových” surovin, se kterými budeme pracovat a  tipy, kde je nakupovat.
  • Naučíte se základy alchymie zdravé výživy. Pochopíte základy veganské a vegetariánské kuchyně.
  • Naučíte se, jak díky stravě zlepšit svůj zdravotní stav a upravit váhu bez  diet a odpírání.
  • Naučíte se pochopit základní tělesné konstituce a jejich potřeby v  průběhu roku.
  • Naučíte se naplánovat si jídelníček, dle vašeho zdravotního stavu, konstituce a roku.
  • Získáte celou škálu receptů a všestranně použitelných principů pro každodenní praxi v kuchyni.
  • Inspirujete se k ozdravění jídelníčku pro celou vaši rodinu.
  • Přesvědčíte se, že vytvořit zdravá jídla je velmi rychlé a jednoduché.
  • Součásti každého semináře jsou písemné podklady s teorií a recepty.

Pro koho je kurz vhodný:

  • pro každého, kdo se chce dozvědět více o přirozeném stavování, které nás dokonale vyživuje
  • a  harmonizuje naše zdraví. O přirozených principech, které byly zapomenuty ve stínu potravinářského průmyslu, honbou za ziskem, módními trendy, reklamou a rychlým životním stylem
  • pro pedagogy a kuchaře a kuchařky školních jídelen – po absolvování kurzu získáváte certifikát
  • pro terapeuty, kteří chtějí svým klientům radit, jak se stravovat
  • pro všechny, kdo rádi vaří, ale i pro ty, které vaření nebaví, ale chtěli by se zdravě stravovat

Stručný náhled do témat jednotlivých kurzů:

1. Úvod do zdravé výživy a výživy dle ročních období, přechod ze zimy do jara, jarní očista

  • strava podle TČM a ájurvédy, 5 elementů, příprava na jaro - element dřeva – játra a žlučník, detoxikace a jarní lehká veganská strava, snídaně

2. Letní vaření, letní odlehčené recepty a rady do života

  • element ohně – srdce a tenké střevo, zelenina v hlavní roli, byliny a koření, raw pokrmy

3. Pozdní léto, péče o slezinu

  • element země – slezina a žaludek, nasladko bez cukru, zdravé slazení a pečení

4. Podzim a příprava na zimu

  • element kovu – plíce a tlusté střevo, inspirace pro podzimní recepty, kváskové pečení

5. Stravování v zimě

  • element vody – ledviny a močový měchýř, adaptogeny na posílení ledvin, spousta zimních chuťovek a zahřívacích pokrmů

Pár fotografií z Rumburského cyklu kurzů v roce 2016 (díky Báře za fotky ... já v tom shonu nestíhám fotit :)

Několikero z vašich úžasných ohlasů z cyklu kurzů vaření podle 5 elementů z roku 2015/2016, které probíhaly v Jablonci nad Nisou, Liberci, Jičíně, Hrádku nad Nisou, Rumburku a Praze

 

Žádná očekávání jsem neměl, ale tento kurz by je jistě předčil. Všechny večery byly příjemné, zábavné a poučné. Před kurzem jsem četl desítky knih a stovky článků na téma strava a vaření, ale tento kurz moje znalosti ještě více rozšířil. Bavilo mě jednotlivé lekce absolvovat a hodně jsem si z nich odnesl. Kateřina došla ve svém pochopení stravy a jejího fungování v lidském těle daleko a jsem opravdu rád, že jsem se mohl z jejich lekcí obohatit.

Viktor@rotkiv.cz, Praha

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tímto kurzem se mi otevřel úplně nový svět. Cítím se mnohem víc v pohodě, méně unavená a klidnější. Baví mne to. V tomhle způsobu jídla jsem "doma". Práce Katky je moc příjemná, nenásilná ... krásně sem si vše zapamatovala.

Šárka Frohlichová, Praha

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Z kurzu jsem odcházela vždy velmi inpirována. Líbilo se mi propojení vaření s mluveným slovem, které se týkalo i ducha těla. Katka je výstižná, praktická a dává podnětné informace.

Jana Halamová, Liberec

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kurz mě posunul dalším směrem, který mi vyhovuje. Rychle, úderně uvařeno :))) Jsi báječná, prostě sluníčko :))) Od každého hrst a uvařen je mls :)

Pajuša, Hrádek nad Nisou

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vaření s Katkou je velmi příjemné setkání v duchu zdravého životního stylu. Káťa je profesionálka s talentem přirozeně a nedogmaticky předávat znalosti a dovednosti srozumitelným způsobem. Atmosféra je tak na všech kurzech uvolněná a přátelská. Zdravá výživa tak, jak ji Káťa předává, respektuje lidské tělo po fyzické a psychické rovině a je základem pro šťastný a zdravý život. Doporučuji tento cyklus s Káťou všem. Může to otevřít nový životní směr, rozšířit vědomí každého z nás. Káťa je výborná lektorka s přirozeným vystupováním. Vaření je živé, energické, pozitivní a plné pohybu a předávání informací.

Petra Joklová, Liberec

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kačko, tvůj kurz včera byl boží, moc se nám to líbilo a je to přesně to, co potřebuji. Teď mi psala Markét, že hned večer namáčela a dneska bude tvořit . Já jsem nakoupila v poledne fazole a budu taky namáčet. Děláš to opravdu moc dobře!

 

Iveta Schöffelová, Liberec

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ahoj Katko, chtěla bych ti ještě jednou poděkovat za úžasnou sérii kurzů vaření. V tvém podání to prostě nemá chybu, neskutečně mě to posunulo zejména ve vnímání jídla jako takového. Přestala jsem jíst v poklusu, mnohem více si ho vychutnávám a hlavně mnohem více přemýšlím o tom, co si dám do pusy, i když mám velký hlad. Dřív jsem dokázala vyplenit ledničku, splácat všechno možné dohromady, a byť to byly samé zdravé věci, přesto  se mi pak chtělo zvracet a bylo mi těžko. Vlastně si teď uvědomuji, že když jím alespoň částečně v souladu s principy, které jsi nás naučila, tak se pocit hladu nebo nějakých hysterických chutí vůbec nedostavuje . Právě jsem dojedla zbytky bezvadného papání ze včerejška a byť to byla malá porce, jsem najedená a dokonce nemám ani nutkání běžet do kantýny pro tatranku .

Opravdu moc děkuji, zkrátka víš, co děláš, umíš to a navíc jsi báječný člověk, máš krásnou energii a je příjemné být v tvé blízkosti .

Takže se hlásím na kurz pečení vánočního cukroví a to 10.12.2016. Raději bych sice 26.11., ale to nemůžu. Já cukroví peču a peču hodně a moc dobré, takže 10.12. už asi budu mít to svoje z velké části hotové, ale nechám si rezervu na to zdravé . Určitě se mnou počítej.

A pokud bys třeba udělala zase nějakou sérii kurzů podle principů ajurvédy se zaměřením na jednotlivé konstituční typy, tak to bych taky brala.

Měj se moc hezky a budu se těšit na viděnou. Iveta

Iveta Schöffelová, Liberec

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Myslím, že celý kurz je skvěle koncipovaný, přehledný, inspirující, prostě skvělý! Kurz vaření podle 5 elementů se mi velice líbil. Doporučuji všem, kteří  by se rádi  stravovali zdravě a přitom chutně. Zároven pochopili, jak zacházet s jídlem a ne úplně běžnými potravinami a vše v souldau s ročnimi odobími. Děkuji.

 

Iva Kučerová, Praha