Polévky

Jarní polévka 

Tento recept mám od kamarádky Bětky, vaří ho svému rok a půl malému synkovi a moc nám všem chutná. Já ho lehce upgradovala jarními rostlinkami tj. divokou zeleninou, nicméně základem je jakákoli kořenová zelenina a ovesné vločky a i bez speciálního koření či bylinek to chutná výtečně. 

Na oleji osmahnu na kostičky nakrájený - mrkev, celer, petržel - zaleju horkou vodou či zeleninovým vývarem a až je zelenina měkčí přidám ovesné vločky, které polévku krásně zahustí. Až jsou zelenina a vločky uvařené, vypnu plotýnku a do hrnce k polévce vhodím klidně 3 hrstě dostupné jarní rostlinky a bylinky z louky, lesa i zahrádky. Můžete použít např. kopřivu, bršlici kozí nohu, popenec, kvítka sedmikrásky, pár lístků pampelišky a jiné mladé lísky Vám známých bylinek. Fantazii se meze nekladou. Bylinky tam nechte asi 10 minut změknout a potom je dobré (pokud jste je předem nenakrájeli na malé kousky) rozmixovat polévku mixérem. Polévka je díky vločkám krásně hustá. 

Použití jarních mladých zelených lístků je ideální pro jarní tonizování jater, proto bychom je rozhodně měli zařazovat do našeho jídelníčku, pokud k nim máme přístup v čisté přírodě.

Podzimní čočkovo-dýňovo-cuketová polévková variace

Namočím si čočku a špaldové kernoto min na hoďku (lze dohromady), ale zde platí, čím déle máčím, tím lépe. V papiňáku tuto směs potom dám vařit se solí a mořskou řasou Kombu (nastříhám si z velkých plátů ve kterých se prodává vždy 4cm kousky do skleničky, je to praktické pro použití, do polévky vhodím 3 tyto kousky). Vařím pod tlakem půl hodiny, každopádně i zde platí, že čím déle se luštěniny i obilniny vaří, tím lépe. Potom hrnec odtlakuji a do polorozvařené směsi naházím připravené nakrájené kousky hokaida či dýně, cukety, můžete přidadat i mrkev a podle chuti bobkový list a nové koření (ale i bez toho je polévka výborná). Zase zatlakuji a vařím okolo 20 minut. Vedle na pánvi si na oleji osmahnu cibulku, kterou do polévky vhodím a nakonec vše rozmixuji - jak je komu milé, na krém či v ní nechám větší kousky zeleniny. Polévku je samozřejmě vhodné posipat něčím zeleným ze zahrádky, např. libečkem, celerovou natí či petrželkou. 

Jednoduchá polévka z čersvé bulvy feniklu 

Pro 4 osoby stačí jedna větší bulva feniklu. Fenikl očistím, vrchní díly oškrábu škrabkou (tím odstaním tužší části). Celý ho potom nakrájím na malé kostičky, které hodím do hrnce, který se již zahřívá a po chvíli na něj naleju střídmě kukuřičného oleje. Smažím na lehkém oleji asi 10 minut, poté zaleju horkou vodou, přikreju pokličkou a vařím okolo 10 - 15 minut. Vedle si nakrájím tofu natural na větší kousky a osmažím ho po obou stranách rovněž na kukuřičném oleji. Tofu, i když smažím na nejvyšší teplotu, tak zlátne jen pozvolna. Když je osmažené, dám ho do misky a zakápnu sojovku SHOYU a šťávou z čerstvě nastrouhaného česneku (to co prokape mezi prsty). 

Polévku servíruji s kousky osmaženého tofu (tofu nakrájím na centimetrové kostičky a nejdříve smažím nasucho na pánvi, až mají lehce žlutavou kůrku, tak je zaleju olejem a smažím, nakonec lehce přeleju sojovkou Shoyu). Je to velice jednoduchý recept a chuť je vynikající. Vyzkoušejte.

 

Podzimní čočkovo-dýňovo-cuketová polévková variace

Namočím si čočku a špaldové kernoto min na hoďku (lze dohromady), čím déle, tím lépe. V papiňáku tuto směs potom dám vařit se solí a mořskou řasou Kombu (nastříhám si z velkých plátů ve kterých se prodává vždy 4cm kousky do skleničky, je to praktické pro použití, do polévky vhodím 3 tyto kousky). Vařím pod tlakem 20min až půl hodiny, záleží jak pospícháte, každopádně čím déle se luštěniny i obilniny vaří, tím lépe a potom hrnec odtlakuji a do polorozvařené směsi naházím připravené nakrájené kousky hokaida či dýně, cukety, můžete přidadat i mrkev či rajčata. Podle chuti bobkový list a nové koření (ale i bez toho je polévka výborná). Zase zatlakuji a vařím okolo 20 minut. Vedle na pánvi si osmahnu cibulku, kterou do polévky vhodím a nakonec vše rozmixuji - jak je komu milé, na krém či v ní nechám větší kousky zeleniny. Polévku je samozřejmě vhodné posipat něčím zeleným ze zahrádky, např. libečkem, celerovou natí či petrželkou.