Hlavní jídla

 

Špenátová rýže

Na oleji zpěním na malé kousky nakrájený zázvor, přidám dýňová a slunečnicová semínka. Počkám, až se lehce opraží. Potom do hrnce nasypu propláchnutou rýži a 2krát takové množství vroucí vody. Osolím a počkám, až se směs začne vařit a stáhnu oheň na co nejnižší stupeň. Potom přikryju pokličkou a vařím, dokud je rýže hotová. Potom do ní přídám natrhané čerstvé listy špenátu (on se v ní krásně spaří), mohu také přidat sýr, ale to není nutné, pokud je zima, celou směs lehce zaleju dobrým sezamovým či olivovým olejem a mohu servírovat.


Pohanka na mnoho způsobů

Pohanka je výborná příloha či jako hlavní chod pro zimní období, protože zahřívá. Navíc obsahuje rutin, který je vhodný proti křečovým žilám a pro pevnost cév. Ideální příprava (podle mé ruské zkušenosti) ja taková, že pohanku propláchnu, nasypu do hrnce, ke kterému mám dobrou těsnící pokličku a zaleju jí 1,5 x větším množstvím vroucí vody. Zamíchám a ihned přikryju pokličkou, zabalím do utěrky a pokud možno, dám pod peřinu :) Ale podle vlastní zkušenosti, pohanka dojde i bez peřin, vhodné ji však je zabalit do nějakého hadru. Já si takto pohanku připravila vždy, když jsem ráno utíkala do školy či do práce, a když jsem přišla domů, byla krásně měkká a hotová k následující přípravě:
Variací je spousta, napíši Vám některé z mých nejoblíbenějších:
a) Pohanka s brynzou
Na zpěněné cibulce ohřeju brynzu a vše smíchám s hotovou pohankou. K tomu mohu přidat osmažené tofu či plátek mas a nakládané zelí. Hotovo :)
b) Pohanka s cuketou, rajčátky a černými olivami
Na ojeji či ghí rozehřeji namletý koriandr, přidám cibulku a až je zpěněná přidám nakrájenou cuketu. Když je cuketa měkká, přidám k ní několik cherry rajčátek a černé olivy, zaleji lehce horkou vodou a kvalitní lehkou (světlou) sojovou omáčkou a nechám lehce povařit. Nakonec do směsi přidám předpřipravenou pohanku, počkám, až se ohřeje a můžu servírovat :)

 

Čočka na mnoho způsobů

Čočka s dýní hokaido

Tento recept mám od Bilala, mého jordánského kuchaře velmistra. 

Dáte vařit čočku ve vodě (asi 5x tolik) - ani nemusí být namočená, protože se i tak rychle uvaří. Ale samozřejmě máčením a následným vařením v nové vodě pomůžete odstranit nežádoucí antinutriční látky z luštěnin, které často způsobují nechtěné nadýmání a "ostrostřelbu". Já na to jdu hlavně přes koření a mořskou řasu, které proti nadýmání výborně pomáhají, ale jinak stejně většinu luštěnin namáčím.

V polovině procesu vaření čočky do ní přidám na větší kostky nakrájenou dýni. Vedle si na pánvi smažím větší množství cibule. Až je čočka uvařená, vmýcháme do ní osmaženou cibulku a můžeme servírovat.

Výborně se k tomu hodí rajčatový salát: nakrájená  rajčátka s drobně nakrájenou cibulí a citrónovou šťávou, ale pokud máme biocitrón je výborný celý i se šlupkou nakrájený na malé kostičky - to vše zalité dobrým olivovým olejem :)

 

Jarní špenát z kopřiv

Alespoň  jednou bychom si ho na jaře měli všichni udělat! Natrhejte si dostatečné množství mladých kopřiv - možná raději nastříhejte :). Počítejte s tím, že se spařením docela smrsknou. Já minulý víkend vařila pro 4, měla jsem natrháno půl košíku a bylo to málo. Takže pokud je co stříhat, pořádně je zkraťte, však ony zase obrazí.

Kopřivy propláchnu ve vodě od špíny, pokud se nebojím požahání překrojim je na měnší části a ve velké misce je přeleju vroucí vodou. Na oleji osmažím na pánvi cibulku (hodí se k tomu římský kmín) a až je dozlatova, přidám k ní spařené kopřivy. (Je vhodné je spařené ještě před tím pokrájet). Vodu, která spařením kopřiv vznikla nevylévám: budu jí trošku podlévat a hlavně je ideální ji vypít, je to totiž vynikající jarní detoxikační odvar. 

Až jsou kopřivy povařené, podušené, tak je zaleju sojovou smetanou a projedu mixérem :) vuala

Saláty z červené řepy 

1) ruský salát z červené řepy

Tento salát jsem se naučila v Rusku, je vynikající. Uvařím si 2 velké či 3 menší červené řepy ve vodě - vcelku. Budou se vařit asi 1 až 2. V druhém hrnci si uvařím 6 středních brambor ve slupce a očištěné 2 mrkve v celku. Uvařené a oloupané jak brambory, tak řepu  a mrkev nakrájím na malé kostičky. K nim do mísy ještě nakrájím nakládané okurky v sladko-kyselém nálevu (taky na malé kostičky). To vše zamíchám se solí, pepřem, troškou jablečného octa či nálevu z okurek a nakonec to zaleju kvalitním vám chuťově příjemným olejem (např. lněný či sezamový).  Hotovo :)

2) ruský salát número dos

V tomto salátu je jen ve vodě uvařená řepa, na kostičky nakrájená. Zalitá zálivkou z jablečného octa, cukru, soli a kvalitního oleje. Do salátu jsou přidány vlašské ořechy (na menší až střední kousky rozmělněné) a celé je to při servírování ozdobeno lžičkou kysané či sojové smetany a lístkem bazalky či jiné zelené parády.