Recepty

Zde pro Vás budu postupně zveřejňovat některé z mých často používaných receptů, které jsem buď intuitivně uvařila tj. vymyslela či někde okoukala a různě poupravila. Receptů je plný internet a knih s recepty plná knihkupectví, inspirovat se lze opravdu z mnoha zdrojů a lze vymýšlet mnoho nejrůznějších variací. Já nikdy nepoužívala recepty jako přesný návod, spíš jenom pro inspiraci. Vařím z toho co dům a zahrada dávají a z toho, na co si tělo řekne, že má chuť. Je vhodné doma mít "železnou zásobu" ne v mouce a cukru, jako to praktikovaly ze zcela jiných důvodů naše babičky, ale v celých obilninách a luštěninách. Lehce se skladují a speciálně obilniny by měli tvořit základ našeho jídelníčku. Já osobně mám nejraději špaldové kernoto, kroupy a jáhly a z luštěnin čočku, hrách a cizrnu. Ty potom doplňuji sezónní zeleninou a v zimě zeleninou z obchodu či ze zásob ze zahrádky a kvašenou zeleninou.