Doporučená literatura

Frey D.: Ájurvéda. Eminent, Praha 2007.

Frey D.: Ájurvéda. Eminent, Praha 2007.

Srozumitelně popsané základy ayurvedské medicíny MUDr. Davidem Frejem, k němuž jsem i chodila na přednášky. Přehledně napsaná kniha s mnoha příklady prokazuje, že pětitisíciletý medicínský systém Ayurvéda se osvědčil a i v současné době moderní medicíny je nezastupitelný zejména v oblastech prevence a léčby chronických nemocí.

Johari H.: Ájurvéda, Léčivá kuchyně. Pragma, Praha 2007.

Johari H.: Ájurvéda, Léčivá kuchyně. Pragma, Praha 2007.

Kniha plná teorie o koření a jejich způsobů používání, tak receptů. Výborná inspirace pro indickou kuchyni.

Davidson M.P., Sofos N. J, Branen A. L.: Antimicrobials in food. CRC Taylor&Francis, Boca Raton 2005.

Davidson M.P., Sofos N. J, Branen A. L.: Antimicrobials in food. CRC Taylor&Francis, Boca Raton 2005.

Vědecká publikace o chemii v jídle, přírodních konzervantech, jejich historii, výzkumech, dnešním použití, včetně budoucího vývoje v potravinářství.

Tichanovský B., Balán M.: Tibetská přírodní medicína. Regenerace, 2002.

Tichanovský B., Balán M.: Tibetská přírodní medicína. Regenerace, 2002.

Tisíce let byla podivuhodná a tajemná tibetská medicína zpřístupněna pouze několika jedincům a teprve v 17. století pomalu začala vyučovat v tibetských, lékařských školách a postupně se dál rozšířila přes Čínu, Mongoslko až do Ruska. V dnešní době existuje několik mezinárodních škol Tibetské medicíny a dokonce v Praze se loni otevřela Klinika Naran Tibetské medicíny. Já měla možnost nahlídnout pod pokličku tibetské medicíny během mého 8mi měsíčního studijního pobytu na Sibiři. Nejenom fytoterapie, ale zejména strava a naše vlastní city, emoce a myšlenky jsou předmětem zdraví a principů léčení této tisícileté nauky a v této knize se s nimi můžete blíže seznámit.  

Fenton P.: Tibetské léčení, Moderní bohatství Buddhy medicíny. Pragma, Praha 2010.

Fenton P.: Tibetské léčení, Moderní bohatství Buddhy medicíny. Pragma, Praha 2010.

Tibetská moudrost přenesena hlubokým a použitelným způsobem na naše jídelní stoly, do našich pracovišť, obydlí a zejména našich těl. Kniha je velmi čtivá a z hlediska poznání principů tibetské medicíny obohacující.

Emoto M., Fliege J.: Léčivá síla vody. Eminent, Praha 2005.

Emoto M., Fliege J.: Léčivá síla vody. Eminent, Praha 2005.

V této knize jsou k nahlídnutí fascinující výzkumy japonského badatele Masaru Emoto o vodě. Podává přesvědčivé důkazy toho, o čem psali zasvěcenci všech dob, co věděli i staří alchymisté a velcí duchovědní badatelé. Voda je schopna vstřebat a předat dobré nebo špatné vibrace a myšlenky, lze ji pozitivně či negativně ovlivňovat, vnímá hudbu, či lidská slova. Tato kniha je podnětem k tomu, abychom změnili svůj postoj nejen k této životodárné tekutině, ale také ke svému vlastnímu životu, myšlenkám a činům.

Machala K.: Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu.

Machala K.: Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu.

Autor v této knize poukazuje na léčivé účinky, historii a recepty kvašených zelenin, které podporují zdraví a zlepšují metabolické funkce organismu. Dále napomáhají trávení, snižují negativní dopady jednoduchých cukrů, jsou živou stravou, která je k dispozici v zimním období, tudíž výborný způsob, jak zajistit tělu živiny na zimu.

Morrisová S.: Ilustrovaná encyklopedie Vše o koření, Svojtka&Co.,Praha 2005.

Morrisová S.: Ilustrovaná encyklopedie Vše o koření, Svojtka&Co.,Praha 2005.

 Krásná kniha o koření a zároveň praktická kuchařka krok za krokem. Výroba kořenících směsí, dhalů, kořeněných octů a spousta kuchařských receptů.

McKenna J.: Alternativy k antibiotikům. Medica publishing, Pavla Momčilová, Čestlice 1996.

McKenna J.: Alternativy k antibiotikům. Medica publishing, Pavla Momčilová, Čestlice 1996.

 Kniha nabízí rozumný přístup k léčbě infekcí a také mnoho přírodních prostředků na polílení organismu a imunitního systému. Antibiotika je třeba užívat rozumně a jen v nutných případech. Nadužívání antibiotik je dnes běžnou záležitostí. Nesprávné a časté užívání antibiotik pomáhá bakteriím vytvářet rezistenci vůči antibiotikům, poškozuje imunitní systém pacienta a celkově jej oslabuje. V kapitolách knihy se autor zmiňuje o konvenční a alternativní medicíně, o léčivých rostlinách, o léčbě výživou a potravinových doplňcích a vlivu stresu na rozvoj infekčních nemocí.

Oreyová C.: Zázračná síla octa. Euromedia, Praha 2009.

Oreyová C.: Zázračná síla octa. Euromedia, Praha 2009.

 Rostlinné octy jsou tradičním přírodním lékem, elixírem na hubnutí, prevencí nádorových onemocnění, prostředkem proti řídnutí kostí a silným antioxidantem. V této knize autorka popisuje řadu receptů a aplikací octa, které nám mohou pomoci při řadě problémů. Moje 95ti letá kamarádka Jarka Svobodová pije jablečný ocet každý den a také mne k němu navedla. Krásně mi upravil zažívání a na tom, že bábí je už tolik let a je to stále čiperka, možná ve souvislosti s octem také něco bude :)

Gustafsonová H., O'Sneová M.: Candida základní kniha & kuchařka. Pragma, Praha 1997.

Gustafsonová H., O'Sneová M.: Candida základní kniha & kuchařka. Pragma, Praha 1997.

 Spouty rad jak se zbavit kvasinek vhodným stravováním.

Cingroš J.: Sám sobě doktorem.

Cingroš J.: Sám sobě doktorem.

 Má oblíbená kniha. Pan Janča dlouhodobě pobýval v Rusku, ale i jiných zemích světa, kde okoukal řadu "babských" receptů. K nim v knize přidává spoustu pohledů a názorů na dnešní moderní medicínu a jiné přírodnější alternativy.

Semerdžieva M., Veselský J.: Léčivé knihy dříve a nyní. Academia Praha 1986.

Semerdžieva M., Veselský J.: Léčivé knihy dříve a nyní. Academia Praha 1986.

 Starší publikace o používání hub jak ve výživě člověka, tak jeho léčbě, o výrobě penicilinu a obecně o významu hub pro člověka. 

Чейжинимаева С.: Болезни нервных людей, или Откуда дует ветер? АСТ Астрель, Москва 2010.

Чейжинимаева С.: Болезни нервных людей, или Откуда дует ветер? АСТ Астрель, Москва 2010.

3 knihy v pořadí: 1. Nemoci nervózních lidí, aneb odkud vane vítr 2. Nemoci silných lidí, aneb jak zkrotit žluč a do třetice 3. Nemoci velkých lidí, aneb co je to takový sliz, doktorky tibetské medicíny Světlany Čojžimaevy pro mne byli výchozím studijním materiálem pro studium tělesných konstitucí podle tradiční tibetské medicíny. Velmi čtivě napsané, bohužel prozatím jen v ruštině. Dají se lehce najít na internetu. Autorka a v praxi paní doktorka, která nyní působí v Praze v klinice tibetské medicíny Naran v knihách popisuje jednotlivé konstituce a jakými problémy, ve spojitosti s nevhodnou výživou trpí. Hodně se zmiňuje o dětských nemocech, ekzémech či neustálých problémech s nachlazením a záněty horních cest dýchacích a jak jednoduše se jich dá výživou a fytoterapií zbavit namísto běžně užívaných antibiotik.

Чейжинимаева С.: Болезни силных людей, или как обуздатъ желчь? АСТ Астрель, Москва 2010.

Чейжинимаева С.: Болезни силных людей, или как обуздатъ желчь? АСТ Астрель, Москва 2010.

 Nemoci silných lidí, aneb jak zkrotit žluč. Kniha doktorky tibetské medicíny Světlany Čojžimaevy, ve které jsou popisovány základní charakteristiky lidí této konstituce (žluč - v ayurvede pitta), její časté problémy a čím bývají podmíněny a jak se jich správným stravováním dá zbavit a znormalizovat.

 

Чейжинимаева С.: Болезни больших людей, или что такое слизь? АСТ Астрель, Москва 2010.

Чейжинимаева С.: Болезни больших людей, или что такое слизь? АСТ Астрель, Москва 2010.

Nemoci velkých lidí, aneb co je to takový sliz. Kniha doktorky tibetské medicíny Světlany Čojžimaevy popisuje lidi konstituce slizu (v ayurvédě popisované jako kapha) a co jim škodí a naopak pomáhá.

 

MUDr. Jonáš J.: Odolnost vůči nemocem. REMAT, Praha 1997.

MUDr. Jonáš J.: Odolnost vůči nemocem. REMAT, Praha 1997.

 V Českých zemích je postoj k přírodní medicíně velmi zaujatý a odtažitý. Metody přírodní medicíny lékaři často neuznávají, aniž by věděli, co odmítají. Neznají většinou ani základy používaných metod, jejich výklad a teoretické odůvodnění. Nesvobodný způsob myšlení, ve kterém byli vychováváni, se projevuje na jejich životních postojích a k likvidaci toho, s čím nesouhlasí, používají stejných myšlenkových postupů, které byly dříve na používány na nich. MUDr. Jonáš se v této knize věnuje problematice poruch imunity a obranyschopnosti, projevů, kterých za poslední desetiletí v rozvinutých zemích přibývá a moderní medicína se s nimi neumí vypořádat. Přírodní medicína je v těchto problémech poruch imunity a prevence mnohem efektivnější, levnější a pacientovi mnohem příjemnější, jen málo rozšířená do všeobecného povědomí našich lékařů.

Górnicka J.: Domácí přírodní lékárna - rádce pro zdraví. Vašut, Praha 2002.

Górnicka J.: Domácí přírodní lékárna - rádce pro zdraví. Vašut, Praha 2002.

 Po několika polských vydáních se i k nám dostala na pulty obsáhlá kniha úspěšné lékařky a léčitelky Jadwigy Górnické, která velice harmonicky spojuje moudrost našich předků s poznatky současné medicíny. Mezi mnoha radami a pokyny, jak si udržet zdraví a svěžest, se vine poselství autorky, že v dnešní uspěchané době bychom se měli zastavit a najít si čas pro návrat k přírodě, protože ta je nám tou nejlepší lékarnou.

Chopra D.: Jak získat ideální váhu - ucelený program k dosažení a udržení ideální tělesné hmotnosti. PRAGMA, Praha 1994.

Chopra D.: Jak získat ideální váhu - ucelený program k dosažení a udržení ideální tělesné hmotnosti. PRAGMA, Praha 1994.

 Doktor Chopra je důvěryhodný a uznávaný praktik, který si už odsloužil své jako moderní lékař, ale věnuje se spíše tradiční ayurvédské léčitelské tradici s moderním výzkumem. Tím je považován za Hippokrata moderní doby. V této knize se věnuje konstitucím, jejich charakteristice a zejména ke každé připisuje vhodné principy stravování, kterých bychom se měli držet, abychom mohli prožít dlouhý a zdravý život.

Chopra D.: Perfektní zažívání. PRAGMA, Praha 1994.

Chopra D.: Perfektní zažívání. PRAGMA, Praha 1994.

 Dr. Chopra v této knize nabízí praktické rady, jak dosáhnout rovnovážného a zdravého trávení, které je předpokladem pro dlouhý život ve zdraví a celkovou spokojenost. Vysvětluje vztah mezi emocemi a střevními funkcemi, biologickými rytmy a neuromuskulární integrací. Součástí knihy je osobní dotazník, na základě ayurvédské medicíny, který umožňuje čtenářům objevit vlastní tělesné a emocionální dispozice a rytmy.

Arcimovičová J.: Čínská medicína pod pokličkou. Beta, Praha 2009.

Arcimovičová J.: Čínská medicína pod pokličkou. Beta, Praha 2009.

 Léčba tradiční čínskou medicínou je vysoce účinná a mnohem levnější než léčba západní. Pokud je onemocnění podchyceno hned na začátku, může být vyléčeno dokonce velmi rychle. Při správné prevenci by ale člověk neměl onemocnět vůbec. A právě jídelníček by měl být jedním z prostředků, které by nás před nemocemi měly ochránit. Potraviny totiž mohou léčit. Při správné znalosti jejich vlastností se může kuchyně stát alchymistickou dílnou, kde elixírem nesmrtelnosti budou jídla sestavená tak, aby podporovala zdraví a umožňovala dosáhnout vysokého věku. Výběr vhodných potravin, jejich promyšlená kombinace a dodržení dalších zásad správného stravování jsou prvním krokem ke zdraví.